10. kesäkuuta 2019

Toimitusjohtajan kynästä

Sujuva yhteistyö on onnistuneen hankkeen perusta.

Monimutkaiset alihankintaketjut ja valitettavasti myös osaoptimointi kuuluvat rakentamiseen, joka on toimialana tästä syystä keskimäärin muita aloja riitaisampi. Miten johtaa kokonaisuutta niin, että kaikilla on katse yhteisissä tavoitteissa?

Olemme viime aikoina pohtineet talon sisällä paljon sitä, mikä erottaa Allianssin muista rakennuttajatoimistoista: mikä tekee meistä erityisen ja mitä lisäarvoa asiakkaillemme tuomme? Strategisten pohdintojen taustalla on halu tarjota entistäkin parempia asiakaskokemuksia sekä löytää oikeanlaisia osaajia kasvuamme tukemaan.

Oikeudenmukaisuus ja luotettavuus, hyvät vuorovaikutus- ja johtamistaidot, oikea asenne ja kyky hahmottaa suuria kokonaisuuksia ovat hyvän rakennuttajakonsultin tärkeimpiä ominaisuuksia. Näistä ominaisuuksista, yhdessä pitkän kokemuksen ja laajojen verkostojen kanssa, muodostuu se kaikista tärkein lisäarvon tuottaja – kyky saada projektiorganisaation toimijat puhaltamaan yhteen hiileen, tilaaja mukaan lukien.

Reilu ja rakentava kumppani

Suunnitteluvaiheessa meidän on kyettävä tarjoamaan paitsi näkemystä tavoitteiden ja resurssien kohtaamisesta, myös esittämään vaihtoehtoisia malleja ja mahdollisuuksia toteutukseen. Yhteistyö projektitoiminnassa on pitkälti sopimuksilla johtamista: suunnittelu-, urakka-, vuokra- ja muiden sopimusten täytyy olla tavoitteiden mukaisia ja keskenään synkronoituja. Valvonnassa puolestaan korostuu työmaan tekninen ja laadullinen edunvalvonta: hyvä valvoja ennakoi, neuvoo ja on reilu yhteistyökumppani koko työmaaorganisaatiolle. Ilmapiirin täytyy olla sellainen, että tätä tehdään yhdessä – ei puututa asioihin vasta sitten, kun on mennyt jo pieleen.

On aina mahdollista, että hankkeen aikana eteen tulee haasteita, jopa vaikeuksia. Asioita on silti edistettävä parhain päin. Ei voi laittaa päätä pensaaseen. On tärkeää puhua suoraan ja realistisesti ajasta, rahasta ja laadusta – kenenkään niskaan syytä vierittämättä. Yhdessä onnistutaan ja yhdessä saatetaan joskus myös epäonnistua.

Yhteistyön henki ei synny itsestään

Ihmisten ja asioiden johtaminen on yhteistyön rakentamisen keskiössä. Kun yhtälöön lisää vielä oikeanlaisen asenteen, projektissa mukana olevien avainhenkilöiden yhteensopivat henkilökemiat ja arvojen kohtaamisen, on kasassa oivat elementit onnistuneelle yhteistyölle ja sitä myötä koko hankkeelle.

Olen itse ollut mukana lukemattomissa projekteissa ja nähnyt urani varrella niin hienoja hankkeita, että niitä muistelee ilolla. Hyvän ja onnistuneen projektin toteuttaminen ei vaadi mitään erityistä, kunhan muistetaan yhdessä tekemisen tärkeys. Ammattirakentamisessa on keskimäärin suoraselkäistä väkeä ja reilu meininki. Sovittuun voi luottaa, vaikka aina ei olisi mustaa valkoisella. Toimiva yhteistyö onkin kuin hanketta ohjaava näkymätön käsi: kun kaikki menee hyvin, ei siitä yleensä sen suurempaa numeroa tehdä. Eikä tarvitsekaan, uusi tilaus on aina paras palaute.

Rakentavassa yhteishengessä toivotamme teille kaikille lämmintä ja leppoisaa kesää!

Martti Reijonen
toimitusjohtaja

© 2020 Rakennuttajatoimisto Allianssi Oy