9. joulukuuta 2019

Selkeitä suunnitelmia vuodelle 2020

Elämme parhaillaan sitä aikaa vuodesta, jossa laaditaan yhteenvetoa pian päättyvästä vuodesta ja toisaalta viimeistellään suunnitelmia ja kirjataan tavoitteita tulevalle vuodelle.

Rakennuttajatoimisto Allianssi Oy:n kuluneesta vuodesta tulee päällimmäisenä mieleen RALA-sertifiointi ja irtaantuminen Fennia Kiinteistöt Oy:n omistajuudesta. Samoin muutamiin yhtiömme kokoon suhteutettuna isoihin hankkeisiin kiinnittyminen kuuluu vuoden kohokohtiin. Todettava on toisaalta myös se, ettemme kuitenkaan saavuttaneet kasvutavoitteitamme. Toki kasvua tulee lähes 20 %, mutta odotukset olivat vieläkin korkeammalla. Ensi vuodelle tavoitteet ovat vähintäänkin yhtä kunnianhimoiset.

Omalla kohdallamme kehitystyö jatkuu ja kasvua tavoitellaan – entäs sitten laajempi kuva ja konteksti? Tässä vaiheessa näyttää hyvältä, vaikka rakentamisen odotetaan hieman hiipuvan myös meidän päätoimialueellamme Etelä-Suomessa. Markkinan rauhoittuminen ei ole pelkästään huono asia; työnantajan ja palveluntarjoajan näkökulmasta tilanne voi tuoda helpotusta hyvien asiantuntijoiden rekrytoimiseen. Pula parhaista osaajista on osaltaan vaikuttanut toimintaympäristömme haasteellisuuteen. Jakajia ja tarvitsijoita on ollut, ja tulee olemaan, entistä enemmän tarjontaan nähden.

Pahimman ruuhkahuipun taittumisen soisin enteilevän Etelä-Suomessa myös helpotusta urakkatarjousten saamiseen. Erityisesti haastaviin hankkeisiin on vaikea löytää tekijöitä, kun kaikilla on kädet täynnä töitä ja erityisesti ammattitaitoisesta työmaan johtohenkilöistä on pulaa. Yhteisenä tavoitteenamme ensi vuodelle voisikin olla uudenlaisten toteutus- ja urakkamallien innovatiivinen hyödyntäminen ja sen pohtiminen, kuinka tehdään kohteista houkuttelevia ja kiinnostavia urakoitsijoille. Tämä edellyttää vuoropuhelun lisäämistä urakoitsijoiden kanssa sekä ristiriidattomia, selkeitä suunnitelmia. Kun rakennushankkeeseen ryhtyvä tekee riittävästi kartoitustyötä, urakoitsijan osuus riskistä pienenee ja halukkuus lähteä mukaan lisääntyy.

Valtakunnan politiikassa ja työmarkkinakentässä on viime aikoina vellonut turhan paljon asioita, joilla on suuri vaikutus yrittäjien arkeen ja työnantajien tulevaisuudensuunnitelmiin. Suomen hallitus jatkaa työtään uuden pääministerin johdolla toivottavasti viisaita päätöksiä tehden. Työmarkkinat vellovat, mutta toivottavasti tilanne rauhoittuu ja päästään normaaliin arkeen jo mieluiten ennen pyhiä. Näin voimme kaikki lähteä viettämään mukavaa joulua ja rauhaisaa vuodenvaihdetta.

 

 

Tänä vuonna tuemme kotimaan lasten ja nuorten mielenterveyttä lahjoittamalla joululahjoihin varatun summan Suomen Mielenterveys ry:lle.

 

 

 

Haluan toivottaa kaikille asiakkaillemme, yhteistyökumppaneillemme ja sidosryhmille – Allianssin henkilökuntaa unohtamatta – mukavaa joulunaikaa ja menestyksekästä vuotta 2020!

 

Martti Reijonen
toimitusjohtaja

© 2020 Rakennuttajatoimisto Allianssi Oy